Program: treniraj kao astronaut

Podučavanje STEM-a kroz istraživanje svemira: Misija X

Misija X je besplatan obrazovni projekat koji motiviše decu da treniraju kao astronauti kroz fizičke vežbe i naučna istraživanja. Misija X nudi skup fizičkih i obrazovnih praktičnih aktivnosti u učionici, koje su razvili svemirski naučnici i profesionalci za fitnes koji rade sa pravim astronautima! Pomaže deci da nauče kako da ostanu u formi i zdravi u svemiru i na Zemlji. Namenjen mladima (do 14 godina), podržavaju ga Evropska svemirska agencija (ESA) i Svemirska agencija Ujedinjenog Kraljevstva (UKSA), a primenjuju ga Evropski biroi za obrazovanje o svemiru (ESERO), stručne organizacije koje se bave svemirskim inženjeringom, vrtići, škole itd.. Od svog osnivanja od strane NASA-e 2011. godine, Misija X je angažovala preko pola miliona dece širom sveta.

Besplatni nastavni resursi

Istražite inspirativne praktične STEM aktivnosti usklađene sa obrazovnim standardima, dizajnirane da očaraju i obrazuju mlade umove sa fokusom na zdravlje i ishranu.

Fleksibilna implementacija

Integriše se bez napora u bilo koje okruženje – učionice, muzeje nauke ili programe posle škole. Savršeno za unapređenje nastavnih planova i programa, posebnih događaja, radionica ili klubova.

Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) u celosti primenjuje program Treniraj kao astronaut u sklopu svojih aktivnosti, kao što su: obrazovno-muzička manifestacija „Kosmodrom“, rad sa decom u vrtićima i školama, zatim tokom Space radionica i Space kampova itd. uz određene modifikacije, odnosno prilagođavanja aktivnosti koje se nalaze na zvaničnom sajtu Misije X, te za sada ne učestvuje direktno u ostvarivanju glavnog cilja ove Misije jer je akcenat SDPD-a motivisanje „trenera“ i dece da prilagođavaju predložene aktivnosti situaciji na terenu i svojim potrebama.

Monitoring ovog procesa sprovodi CSPD preko svojih stručnih lica.

Predložene aktivnosti se nalaze na sledećem sajtu:
https://trainlikeanastronaut.org/activities/

Prijava ustanove, organizacije, kluba… za učešće u programu „Treniraj kao astronaut“ se sprovodi slanjem osnovnih informacija subjekta (naziv subjekta, adresa subjekta, ime i kontakt odgovornog lica, broj učesnika) na email:cosmodrome.office@gmail.com